Orkdalsdrakten

Orkdalsdrakten er ikke bare et klesplagg, men et levende testamente til Orkdals rike kulturarv. Ideen bak denne unike drakten kom fra visjonen til Borghild Gaustad. Borghild, som hadde sterke røtter i regionen, kjente et dyptfølt behov for å hedre og bevare minnet om Orkdals historiske og kulturelle skatter.

I 1985, med denne drømmen i hjertet, valgte hun å slå seg sammen med Grethe Solemsløkk, en kunstner med en forståelse for design. Grethe var det ideelle valget for å bringe Borghilds visjon til live.

Sammen begynte de en treårig reise som var mye mer enn bare et designprosjekt. De dykket ned i Orkdals historiske arkiver, gransket bevarte tekstiler og studerte tradisjonelle klær og gjenstander fra regionen. De besøkte lokale museer, konsulterte historikere og samlet historier fra de eldste innbyggerne for å få en full forståelse av Orkdals fortid.

Søket etter gamle mønstre var både utfordrende og givende. Men denne søken etter designinspirasjon ble raskt en dypdykkende reise inn i historien, tradisjonene, og mest av alt, sjelen av det gamle Orkdal.

Det som til slutt ble Orkdalsdrakten, er en blanding av gammel visdom og ny innovasjon. Den representerer stolthet, kultur og heder til en region som har så mye å tilby. I dag er drakten ikke bare et symbol på identitet for innbyggerne i Orkdal, men også et kunstverk som forteller historien om en tid som var.

Orkdalsdrakten

Skjorte

Skjorten til Orkdalsdrakten er et håndtverk i seg selv. Den har broderte skuldre, hals- og armmansjetter. I tillegg fremheves skjorten med hullsøm over brystet og oppover armene.

Det er May Flaaskog som står bak skjortens broderi. Etter dype overveielser valgte Borghild ‘rosen’ fra Orkdalsskapet som inspirasjon. Denne rosen er kjent i Orkdals treskjæringer og er sentral for bygdas kultur.

Fargevalg

Orkdalsdrakten kommer i tre flotte farger.
Offwhite, sort og blå. Alle draktene har små, varierende fargeforskjeller i broderitrådene som komplementerer hver enkelt drakt.
Alle draktene leveres med belte og løslomme.

Tilbehør og sølv

Orkdalsdraktens tilbehør består av et kort, men praktisk cape. Det brukes også grønne strømper til drakten.

Drakten har ikke eget sølv, så her er det tradisjonelt sett brukt trøndersølv eller arvet familiesølv.